Większość osób zna bardzo dobrze smak cienkiego, białego kawałka chleba, którym się dzielimy w czasie wigilijnej wieczerzy. Takie opłatki od dawna się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu innych. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej duże znaczenie, gdyż oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.
Przed laty opłatki na święta wypiekano wyłącznie przy klasztorach i kościołach, dzisiaj oplatki realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas między wrześniem a grudniem, ponieważ to właśnie na Wigilię we wszystkich domach opłatki będą się pojawiać.
Robi się je tylko z dwóch głównych składników, to znaczy wody i mąki. Po ich dokładnym wymieszaniu gotową masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a następnie wypala w gorącym piecu i przycina na niewielkie kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu stosuje się matryce, wytłaczające świeckie lub religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz